PostArt # 66 – Lundafotograf till Biennalen i Venedig

Pressmeddelande

Lund, Sweden – September 24, 2018

Hej!

 

Lundafotograf till Venedig Biennalen 2019

Fredsforskaren och konstfotografen Jan Öberg i Lund har blivit inbjuden av European Cultural Center och Global Art Affairs Foundation att delta på internationella utställningen Personal Structures – Open Borders i Palazzo Mora i hjärtat av Venedig i samband med Biennalen 2019 (11 maj – 24 november).

Öbergs projekt heter SPAR – Silk Peace Art Road.  Det fokuserar på den av Kina initierade Sidenvägen – kultur, människor, livsformer och hightech. Han kommer att fotografera på olika platser, samla objekt samt använda sina arkivbilder från Shanghai till Venedig – Kina, Myanmar, Kazakhstan, Iran, Somalia, Syrien, Venedig etc.

Resultatet ska bli en tredimensionell installation om 4-5 meter som – multimedialt men mest foto – ska sätta fokus på Orientens framgång och Västvärldens tillbakagång – en vision om en möjlig bättre och mer fredlig framtid.

“I en tid med fake, negativitet och rädsla är Sidenvägen det mest konstruktiva man kan utforska. Projektet är gigantiskt, rent av alltför stort. Sidenvägen är världens största framtidsprojekt. Jag vill undersöka vad det handlar det om. Och hur kommer världen att se ut 2050?

– Jag kan fortfarande inte fatta att jag, som visserligen är rimligt meriterad som forskare men autodidakt på (foto)konstens område, har fått denna “once-in-a-lifetime” chans. Biennalen anses ju av experter vara den viktigaste manifestation för global samtidskonst. Och en finare utställningsplats och sammanhang än vackra Palazzo Mora nära Rialto-bron kan man ju bara inte få.

– Och slutligen möts mina två parallella liv: Foto och fred – och Oberg PhotoGraphics fyller 10 samtidig med öppnandet i Venedig.”

SPAR är det första direkta samarbete mellan fredsforskningsstiftelsen Transnational Foundation for Peace and Future Research, TFF och Oberg PhotoGraphics.

Projektet kommer under sin utveckling att rapporteras på Öbergs Instagram sida, i PostArts här och dessutom dokumenteras i en bok.

Blir du nyfiken? Allt om SPAR här. Och mycket välkommen att ta kontakt på 0046 738 525200. Men jag reser till Kina om få dagar…

 

Would love to read your views, ideas or suggestions here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.