Exhibition “Insights – Outlooks”

“Insights – Outlooks – Insikter/Utsikter” – April 6 – July 15, 2012

Catalogue text in Swedish

Kanske en titt in i verkstaden, snarare än en utställning…

En kombination av 5 typer: “klassiskt” svart-vita foton; tryck på metall, ett knippe iPhoto-bilder tagna med olika “appar” samt – som det senaste jag gjort – experiment med att måla fotograferade landskap. Och ett par porträtt.

PosterUt_Insikter_CP

En del pekar bakåt, flest framåt. Enstaka “gamla” har fått hänga men nu i sällskap med nya produktioner. Och ganska mycket färg, känsla av våren med färgarnas återkomst.

Några av de målade bilder baseras på de färgar som finns i grå-brunt-svarta vinterbilder; kameran ser dessa färger, som det mänskliga ögat missar.

Självlärt som jag är tycker jag om att prova på och jag försöker inte ge intryck av att allt är perfekt.

Fotografiet är inne i en riktigt snabb utveckling tack vare digitalisering, bearbetning i Photoshop, iPhonen med sina appar, nya material att trycka på – mina inkjet prints på stål, koppar, aluminium är än så länge rätt unika. Alla pappersbilder är tryckta på Canson, som från att ha varit enbart ett förnämligt konstnärspapper nu också tagit sig reellt in på fotomarknaden.

Till just Konstrundan har jag skapat de digitala foto-målningarna – inte minst inspirerat av David Hockney vars charmiga och imponerande utställning på Londons Royal Academy jag just sett. I Martin Gayford’s interviewbok med honom säger Gayford (s 97) att…

“Now computer technology was catching up with what he (Hockney) wanted to do – that was also true of the prints in the exhibition I had gone to see that day when he had first showed me his iPhone. These were a positively promiscuous blend of the photographic and the hand-drawn. Some looked like painted landscapes; some, like photo-collages; some, like a novel blend of both.”

Och sedan säger Hockney själv:

“They were drawn from life; most took about eight hours. Photoshop is a terrific medium. What you are really doing is drawing in a printing machine. You don’t look at your hand, you look at the screen. Then I print it out, see what it’s looking like, see what colours you get. So you actually use the colours the printing machine makes. Using this medium means that you miss some things – you miss texture – but you gain a lot. ?Then I found out how good it would be for portraits because of the freedom you have to alter things. You can do that amazingly. In a watercolour portrait, once you put things down, that’s it. With this, you can move things about, change, make them bigger and smaller. The black is like nothing else you can rint. It’s fantastically dense.”

Teknologin öppnar nya möjligheter och ger flexibilitet. Hockney – vars arbeten jag har följt sedan 1960-talet – har alltid experimenterat med nya medier: Polaroid-foton (som nu återfinns i iPhone app), fotokopiatorn, faxen, datorn, digitala foton, iPhone och senast iPad’en.

Jag har upptäckt att när man utforskar tekniken och materialen så tränger man in i bilden/motivet på ett djupare sätt. Att trycka en bild på metall innebär oundvikligen överraskningar, slumpmässiga interaktioner mellan pigment och metall. Allt är inte förutsägbart; materialen och tekniken gör sitt.

I fotovärlden finns otroliga möjligheter till bildskapande. Det är omöjligt att definiera vad fotokonsten i dag är eller inte är. Och det är bra. I morgon är den hur som helst något annat…

Eftersom jag under Konstrundan skapar och producerar nya saker eller trycker gamla på nya material för att visa min besökare olika möjligheter, är det inte nummer på verken.

One Comment

  1. Pingback: Exhibitions – past and future – Oberg PhotoGraphics

Would love to read your views, ideas or suggestions here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.