Liten rapport: Det går framåt !

Hej fotokonstvän

Nytt alltsammans… hemsida, bloggartiklar, bilder och satsning på sociala medier

Medan jag för tillfället inte arrangerar tematiska utställningar på Vegagatan får jag desto fler besök på min hemsida, Facebook, Linkedin etc.

Det är en stenhård konkurrens om människors uppmärksamhet men jag tror på att det här kommer att ge resultat inom ett par år, alltså när jag utvecklat mitt fotokoncept under sammanlagt 5 år. Jag jobbar ju trots allt bara 30% av min tid med detta och 70% med freden – resor ut i världen (just nu mest Iran), färdigtställande av av en makro-blogg om Jugoslavien och vad som borde ha gjorts istället för bombningar; dessutom undervisning 3-4 gånger per år i Basel på World Peace Academy, offentliga föredrag. Och vi använder sociala medier intensivt för att sprida kunskap om alternativen till våld i världen. Titta gärna på länkarna här!

Paint-Landscape_PhSh
© Untitled, Jan Oberg 2013

Galleri i Lunds centrum?

Om jag hade råd skulle jag gärna vilja öppna ett litet galleri i Lunds centrum. Det är tyvärr utsiktslöst om man inte har finansiärer i bakgrunden därför att:

– kvadratmeterpriserna är så höga att allt icke-kommersiellt pressas ut; även för kommersiella produkter står ungefär 50 butikslokal tomma, t o m i Saluhallen!
– kommunen ser helt enkelt inte betydelsen av satsningar på kulturlivet inte ens med tanke på Brunnshög (ESS & Max IV mm); det är vinster (och spårvagn) som helt dominerar debatten medan Lunds kulturinstitutioner har ekonomiska problem o gallerier lägger ned;
– kommunens ”smarta” PR-folk använder formuleringar som att ”Lund har lyckats göra kulturlivet till en vinstgivande affärsidé” – jag blir bara trött.

Vill du vara med att ändra på detta har jag upprättat en Facebook-grupp för Lundabornas egen produktion av ideer till förnyelse av kulturlivet i Lund. Alla förslag där kommer att tillställas kommunen.


Så hellre studio på Vegagatan

Det kan jag överblicka! Min studio på Vegagatan 25 har alltid kring 40 nya o gamla foton. Vi kommer överens om tiden på 0738-525200 eller via janoberg@mac.com. Du är välkommen när som helst!

decshow-scaled1000
Min studio

Ny hemsida – allt nytt

Som i alla andra sammanhang är innehållet det viktigaste: Det finns mängder av nya bilderHemsidan har nu en klar struktur, bättre presentation av varje bild med texter och ibland en liten “story”. Det finns all praktisk info du kan behöva.

Jag har äntligen tagit det tekniskt komplicerade steget ut i det som kommer att bli framtiden: Att man köper konst på nätet. Du kan nu välja en bild du tycker om, lägga den i inköpsvagnen och betala för den. Och du får den veckan efter eller hämtar den på Vegagatan 25.

Hemsidan är anpassat till såväl mobilen som läsplattor. Nytt är också att jag introducerat A2 formatet och ändrat prisstrukturen så större format har blivit billigare. Mitt virtuella, minimalistiska galleri är öppet för dig när som helst här.

Fotobloggen

Hittar du här. Senast har jag recenserat en riktigt bra bok om fotografiska självporträttering av en fenomenal brittisk tjej, Natalie Dybisz, som redan har gjort strålande fotokarriär internationellt och ändå bara är 27!

Min nästa artikel där kommer att handla om målaren och fotografen Saul Leiter i New York – en enastående konstnär som föddes 1923 och tills nyligen var tämligen okänd.

tina34_framed_cp-scaled1000
Alberthine, Burundi 2012 © Jan Oberg

Viggo Rivad

Tala om att vara född 1923. Det är min vän och mentor, Viggo Rivad, också. Får jag påminna dig om den hemsida jag skapat för hans enastående foton; världsklass enligt min mening.
Besök webplatsen och skriv gärna ett par ord på framsidan; då gör du Viggo – och mig – glad.

ViggoRivad#2
Viggo Rivad © Jan Oberg

Facebook

Man måste vara där drygt en miljard människor världen runt finns! Här postar jag dagligen länkar och kommentarer om allt som händer i den internationella konstvärlden som jag tycker är viktigt att dela med andra. Det handlar grundläggande om att dela med sig! Bara då o då har jag en länk till en ny bild eller annat kring min egen fotoverksamhet.

TwoWomenMan_PhShEsfahan, Iran © Jan Oberg 2012


Fotoboken om Lund

“Phoetry – Poetic Photography of Lund” – Poetiska foton från Lund – Exklusiv coffee table bok, små upplagor, varje bok signerad och numrerad. Bläddra i boken på min online bokhandel
på Blurb.com som är ett konstboksförlag. Boken kan också laddas ned som “app” till iPhone och iPad.

Kort sagt: Jag har kul – jag antar att det är det som menas med kul-tur?!
Skulle gärna vilja göra mycket mer åt allt det här.  Tills vidare hoppas jag bara att du också gillar ett o annat när du tar en titt!

Allt gott !

Jan

Would love to read your views, ideas or suggestions here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.