Exhibition “The Africa Of Hope”

“Hoppets Afrika – Unga kvinnor och män från Burundi, Afrikas hjärta”

Held at Willys Ram Gallery in Lund, September 8-22, 2012.

Some of the pictures exhibited can be seen at my homepage – the young women here and the young men here. Catalogue text in Swedish below poster.

UngaBurundiWillysRam_FB

Burundi – okänt men intressant
Burundi har varit igenom ett antal folkmord, senast på 90-talet där 300.000 dog och många barn och unga blev föräldralösa. Under 10 år har landet genomgått en freds- och försoningsprocess som är långt mer lyckad än t ex den i det forna Jugoslavien.

Burundi är värt att stödja. Afrika som helhet är på väg upp!
Människorna brottas med problem av alla de slag i vardagen – korruption, sjukdom, AIDS, översvämningar, eländig infrastruktur, etc. Det är extremt mycket våld mot kvinnor i vardagen. Men det finns också en livsglädje, tid för varandra och värme mot den främmande, som jag uppskattar som en positiv kontrast till den västvärld jag kommer ifrån.

Ett litet humanitärt projekt – tjejerna
Som fredsforskare har jag jobbat med NGOer och ministerier i Burundi sedan 1999, senast med Amahoro (Fred) Ungdomsklubben. Med 7 unga kvinnor har jag dessutom en liten informell fotobyrå. Syftet är att visa den skönhet man kan uppleva i landet och bland människorna och därigenom hjälpa tjejerna att tjäna en slant till sin utbildning och/eller familj. Två av dem har barn.

Många fotografer ger ett engångsarvode och kan sedan tjäna på varje sålt exemplar. Jag ger inte tjejerna något arvode vid fotograferingen utan 50% av vad jag kan sälja. Det är mitt lilla humanitära projekt och du kan bidra till det genom att köpa en bild. Om den t ex kostar 2 800 svenska kronor får de 1 400 kronor – vilket motsvarar en genomsnittlig års-lön i Burundi som är världens tredje fattigaste land!

Alla 7 tjejer är studenter. Genom vårt fotoarbete får de en möjlighet att bli starkare tillsammans, finansiera sina studier och kanske undvika att bli helt beroende av en man. Håll det perspektivet i minnet när du går runt. Och tala gärna om det för andra!

Pojkarna
De unga männen är fd gatupojkar som, tack vara en svensk advokat som bor i Bujumbura, har fått tak över huvudet, mat, hälsa och en utbildning. När jag är i Burundi gör vi utflykter, åker till stranden och spelar fotboll. Och tar bilder. De blir jätte glada när ”muzungu” – vita mannen – Jan nästa gång har foton på dem själva med sig. Och de får dessutom kollektivt en slant när jag sålt bilder av dem.

Hur tar vi bilderna?
Tjejerna hittar själva nya unga kvinnor, som de tycker lämpar sig och som gärna vill prova på. Vi tar några testbilder och om jag också tycker att det funkar skriver vi ett kontrakt och sedan plåtas det hundratals i lite olika miljöer och ljus. Två av dem har en liten erfarenhet som modell för modekläder, men ingen har någon vana att stå framför en kamera. För det mesta bestämmer de själva vilka kläder de vill ha på sig, var vi ska ta bilderna, hur de vill agera. Ingen studio och lampor, ingen styling. Det är enkelheten som råder. Och att vi har kul.

Naturlig skönhet
Det är alltså naturliga bilder – inte mode, inte reklam, inte modellfoton. Det är bilder av unga kvinnor och män som också ska spegla kulturen, glädjen, skönheten. Jag vill ge en kontrast till det kommersialiserade fotograferande, det perfekta “hårda” eller cool look i reklamen och till medias alltid negativa bilder från Afrika.
Dessa ungdomar har power, stolthet och humor. Och naturligtvis spelar de också på sin kvinnlighet och manlighet. 
Så vi är alla glada amatörer och pionjärer i “annorlunda” bilder tagna i Burundi. Om du dessutom skulle se lite fred och skönhet har vi lyckats.
Och medan denna utställning pågår är jag faktiskt i Burundi, arbetar för fred och försoning och tar nya bilder.

Tryck & priser
Utställningen innehåller bilder tryckta på såväl papper som canvas och metall.
Varje bild kan produceras i en rad format och olika priser: A5 (storlek stort vykort), A4, A3+ och A1 (61 x 91 cm). Allt jag gör har begränsade upplagor.
Foton kan tryckas på fine arts papper eller canvas; det är du som bestämmer. Jag kan dessutom skapa unika tryck på metall som aluminium, koppar och stål. Det är bara att kontakta mig. Jag tar bilden, bearbetar den och trycker själv på olika medier.
Priserna framgår av katalogen.

Jag åker till Burundi dagen efter vernissagen, åter i Lund den 25 september. Svår att nå i den perioden per telefon men svarar alltid på janoberg@mac.com och efter 25 september på 0738 525200.

One Comment

  1. Pingback: Exhibitions – past and future – Oberg PhotoGraphics

Would love to read your views, ideas or suggestions here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.