Exhibition “From War To Peace”

 

“Från krig till fred – From War to Peace” – January 17 – February 9, 2012.

An exhibition of photos by Sören Sommelius and Jan Oberg. Images from around the world – Sommelius more war-oriented, Oberg with street boys and young women from Burundi.
Held at Västers Bibliotek, Örnvägen 66 i Lund – local library in Lund.

At the opening Sommelius and Oberg lecture about the role of images in news and public discussion about war and peace.

Catalogue text in Swedish

Utställning med Sören Sommelius – mina bilder från Burundi, Sommelius’ från det forna Jugoslavien.
Västers Bibliotek, Örnvägen 66 i Lund.

Vernissage 17 januari 17:00.
Vi håller föredrag samma kväll 19:00 om våra bilder och om krig och fred.
Välkomna!

SÖREN SOMMELIUS:

Bilder mellan krig och fred

Ser världen som text och bild. Nyfiken. Är mot krig och dumhet. För icke-våld. Misstror enkla sanningar.
Kan man skriva och fotografera för att avslöja och förändra – eller åtminstone söka förstå och skapa komplexa berättelser?
Gängse mediebilder har en grammatik som utgår från sådant som makt, våld och krig. Med dem som filter ser vi en plågad värld definierad av nyheternas kategorier.
Men det finns andra bilder, andra sätt att se, motbilder, ickevåldsbilder, fredsbilder.
Med mina fotografier vill jag försöka säga något om människors skiftande villkor i vår tid, mellan det lokala och det globala, mellan bysamhället och megastädernas realiteter, mellan krig och fred.

Mina längsta resor någonsin gick till kriget. Tillsammans med TFF:s Jan Øberg besökte jag i september 1991 för första gången krigets Jugoslavien. Det blev många fler resor. Vår ambition var inte att skildra kriget genom frontreportage. I stället försökte vi förstå hur konflikter övergick i krig och dödande och vad människor upplevde.
Berättelserna var olika i Sarajevo, Zagreb och Belgrad – och ändå besynnerligt lika.
Med kameran ville jag visualisera krigets utsatthet. Bilderna blev en del av mina fyra böcker om de jugoslaviska sönderfallskrigen.
Under senare delen av 00-talet återvände jag till det som hade varit Jugoslavien. Vapnen hade tystnat. Mycket av förödelsen fanns kvar, liksom människors rädslor.

Andra resor har gått till Indien, Kina, Etiopien och Latinamerika, särskilt som studier av den urbaniserade världen, där fler människor nu lever i städer än på landsbygden. I boken ”Hemma i Ingenstans. Resor till städer” (2009) ville jag i ord och bild reflektera över människors villkor i den globaliserade världen.
”Flickan som kom till Auschwitz” (2008) är berättelsen om en överlevare från nazismens koncentrationsläger.
”Från King till Obama” (2010) skildrar den amerikanska medborgarrättsrörelsen, betraktad från den amerikanska södern i vår tid, vilket framkallat bilder från slaveriets dagar.

Mina böcker rymmer berättelser om människors utsatthet och skiftande villkor. Bilderna på utställningen har för mig särskild betydelse i fältet mellan krig och fred. De är tagna i olika sammanhang under de senaste två decennierna.
Bilderna på Biblioteket Väster i Lund fokuserar på bilder från krigets Balkan, under 1990-talets förödande krig och efter krigen, då många ännu femton år efter krigshandlingarna lever bland ruiner. Andra bilder är hämtade från olika manifestationer mot krig, från Berlin till Belfast.
Sören Sommelius
sosommelius@hd.se
Läs gärna Kultur-Sörens blogg: http://hd.se/kultur/blogg/

JAN ÖBERG

Tjejer & killar från Burundi – liten bakgrund

Utställningen “Från Krig Till Fred”?Foton av Sören Sommelius och Jan Öberg?Bibliotek Väster, Lund, 17 januari-9 februari 2012

Jag är fredsforskare och fotograf och upptagen av frågan: Kan man fotografera fred?

Det finns ju tillräckligt med bilder på våld, krig o katastrofer. Och det finns reklam-, bröllops- och mode-fotografi. Men fredsfotografi?

Jag har vuxit upp med modern internationell konst. Jag har rest mycket i mitt arbete – Irak, det forna Jugoslavien, Georgien, Japan, Burundi. Jag har alltid tyckt om att ta bilder.

2002 och 2003 var jag i Irak för att genom intervjuar med såväl vanligt folk som ledare få en egen uppfattning om det som omvärlden beskrev som Saddams skräckvälde. Mellan möten fotograferade jag människor i staden, kaféer, basarer, butiker, det moderna Baghdad och människor jag intervjuade. När jag kom hem skrev jag artiklar mot det vidriga krig som ändå började några veckor senare.

Människorna gjorde ett outplånligt intryck på mig, kultiverade och gästvänliga som inga andra folkslag jag besökt. Jag förstod plötsligt hur missvisande det är när medier bara visar diktatorer men aldrig folket, bara talar om våra intressen men inte om vilken kultur, livsform och tankesätt som finns där borta. Positiva intryck ska vi inte ha – för om vi får sympati för dessa medmänniskor så blir motståndet mot krig och ockupation mycket större.??Mina bilder gav anledning till mycket fler reaktioner än mina artiklar. Jag började förstå att vi lever i en bildernas tidevarv. Människor fotograferar, delar med sig av bilder på sociala medier, spelar in videon, etc. Det läses mindre tjocka böcker även i den akademiska världen.

Ny digital teknologi + bildens dominans + fred = vilken utmaning för en människa som hitintills hade jobbat just med böcker och artiklar, med den långa argumentationen!

1999 hade jag börjat arbeta med försoning i Burundi, där det pågick ett folkmord på mitten av 1990-talet. 300.000 mördades (men det är alltid Rwanda vi får höra om). Burundi är det tredje fattigaste landet i världen. Den genomsnittliga års-inkomsten per invånare är 1000 SEK. Men där – som tidigare under 4 år i Somalia – har jag upplevt hur materiell fattigdom inte nödvändigtvis betyder tristess eller uppgivenhet. Det finns en livsglädje, ett leende på gatan, glada färgar, hälsosamma livsmedel utan gifter, mycket fysiskt arbete, vackra människor med lagom kroppsvikt – kort sagt, mycket vi i vår vansinniga jakt på rikedom och karriär har förlorat.

Jag vill inte idyllisera materiell fattigdom. Världens orättvisor måste minska. Min poäng är att våra medier alltid har negativa historier från Afrika – “hopplöshetens kontinent”. Det är en orättvis, osann bild! Afrikas ekonomiska tillväxt är mycket större än västvärldens. Många har lyfts ur fattigdom, fått utbildning och trygghet. Kvinnorna deltar i politik och samhällsliv som aldrig tidigare. Detta både/och syns inte.

Mina bilder på denna utställning är från Burundi. Dels unga kvinnor, dels unga killar som alla varit gatupojkar.

I dem alla ser jag humor, hopp, skönhet, hälsa, styrka, livsglädje. De ger mig hopp om att Afrikas positiva förändring kommer att kunna fortsätta. Det är det jag vill visa: äkta bilder av hopp, fred, mänsklighet och gå-på-anda.

Jag har under flera år arbetat med att hjälpa unga utbildade burundier att upprätta en klubb för fred och ett center för fredsutbildning. Genom dessa har jag kommit i kontakt med andra som tyckte det kunde vara kul att bli fotade. Med ett undantag har de aldrig stått framför en kamera förr, och de har själva valt klädsel och platsen, bakgrunden. Längre kan man inte komma från modell- och reklamfotografi! ??Många vita fotografer plåtar skönheter i Afrika. Normalt erbjuder de ett engångsarvode och kan därpå sälja sina bilder hemma i Europa med betydande vinst, beroende på upplaga. Min deal är annorlunda, av etiska skäl men också därför att jag gärna vill kunna återkomma och följa åtminstone några av tjejerna framöver. De får inget för att ställa upp, men de får 50% av mina bilder av dem, som jag kan sälja i mitt galleri. Femtio procent av varje fotografi (t ex 1500 kronor för A3+ formatet) innebär lika mycket som en genomsnittligt årsinkomst. Då de alla är studerande är jag glad att kunna bidra till deras studieavgift.??Hur som helst – jag tycker om att experimentera. Det finns ingen anledning att kasta sig ut i fotografiets alla möjligheter om man gör som andra. Jag experimenterar med många typer av fotografi – meditationer, porträtt, reseskildringar, collage – och jag gör inkjet prints på fotopapper, akvarellpapper, koppar, stål, plexi, canvas etc. Tack vare den teknologiska utvecklingen på området är möjligheter och uttrycksformarna i det närmaste obegränsade.

• • • • • •

Du kan köpa foton i formaten A5, A4, A3+ och A1. De har alla upplagor, är signerade och numrerade. ?
Välkommen att titta in inte bara här på Bibliotek Väster utan också på Vegagatan 25 – men avtala tid först på 0738 52 52 00. Besök gärna min hemsida http://www.obergphotographics.com och min blogg http://janoberg.posterous.com. Jag kan även nås på janoberg@mac.com

Lund – 17 januari 2012

One Comment

  1. Pingback: Exhibitions – past and future – Oberg PhotoGraphics

Would love to read your views, ideas or suggestions here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.