Exhibition “Pixel Unlimited”

“Pixels Unlimited” – March 23 – July 3, 2011

PixelsUnlimitedPOSTER

Utgångspunkten är ett helt vanligt pressfoto från december förra året, tagen av Matt Dunham, Associated Press – ett riktigt bra pressfoto, full av dramatik och rörelse. Den visar hur Prince Charles’ och Lady Camilla Bowles’ Rolls-Royce blev attackerad av några studenter när de var på väg till en bioföreställnng.

Jag har lite slumpmässigt tagit ut t ex 2 x 2 cm och blåst upp den flera gånger, sedan igen 2 x 2 cm av den och förstorat upp, etc.? Alla bilder på utställningen, som är rena mönster, har skapats genom att gräva ned i pixeldjupet inom denna bild.

Dessa pixel-fynd transformerar jag sedan till “crosshatch” – vad som på svenska kallas korshårs-mönster (krydsskravering på dansk). Du ser hur alla mönster innehåller linjer som korsar varandra.
Dessa mönster kan skapas som egna verk eller kombineras med varandra i det oändliga.

Sedan har jag låtit dem ingå som element i några collage där de kombineras med mina “vanliga” bilder till en sorts tablå. I några av dessa ingår element av Edvard Munch, Jasper Johns, Albrecht Dürer och Andy Warhol (jag visar dig gärna vilka det är).

Fotografiet & fotokonsten genomgår i dessa år en explosionsartad utveckling. Den digitala tekniken öppnar helt nya möjligheter, som jag vill använda men jag låter den inte styra.

Av milliontals potentiella bilder är det jag som väljer ut några och bearbetar. Jag tror det här är ett rätt “annorlunda” sätt att arbeta med foton på; några ser mer ut som grafik men jag kallar ju allt vad jag gör för foto-grafik. Det har varit en upptäcktsfärd och jag tycker det finns en fantastisk detaljrikedom och mångfald djupt nere i karossen på den där Rolls Royce…en skönhet som förmodligen finns i alla digitala bilder och som “gamla” fotografiska film inte hade.

Jag har tryckt alla i A3+ format på förnäma Canson Fine Arts papers, 1500 kronor per st. De har 25 som max-upplaga. Alla tryck kan också levereras i A4 till 600:- (upplaga 50) och i A5 till 125 kronor (upplaga obegränsat).

Anders Jönsson, master printer på http://www.archivalinkjet.com – har som vanligt tryckt de stora formaten på ett utomordentligt sätt, helt o fullt som jag hade tänkt mig de skulle bli. Fråga mig om priserna; de beror nämligen på upplagan som är mycket liten på dessa stora format.

One Comment

  1. Pingback: Exhibitions – past and future – Oberg PhotoGraphics

Would love to read your views, ideas or suggestions here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.