Exhibition “Natural Beauties of Burundi”

“Natural Beauties of Burundi” – October 23, 2010 – January 30, 2011

Some of the photos exhibited can be found on my homepage here.

NatBeautiesPOSTER

Bakgrund – ett litet humanitärt projekt
Jag har jobbat med NGOer och ministerier i Burundi sedan 1999, senast med Amahoro (Fred) Ungdomsklubb. Med 8 unga kvinnor har jag en liten informell fotobyrå. Syftet är att visa den skönhet man kan uppleva i landet och bland människorna och därigenom hjälpa tjejerna att tjäna en slant till sin utbildning och/eller familj. Två av dem har barn.

Andra fotografer ger ett engångsarvode och kan sedan tjäna på varje exemplar. Jag ger inte tjejerna något arvode vid fotograferingen utan – i all framtid – 50% av mitt försäljningspris. Dessutom ska de själva göra PR i landet och sälja bilderna för t ex reklam. Det är mitt lilla humanitära projekt och du kan bidra till genom att köpa ett foto. Om det t ex kostar 1500 svenska kronor får de 750 – vilket motsvarar en genomsnittlig års-lön i Burundi, världens tredje fattigaste land.

Alla 8 tjejer är studenter. Genom vårt fotoarbete får de en möjlighet att bli starkare tillsammans, finansiera sina studier och kanske undvika att bli helt beroende av en man. Håll det perspektivet i minnet när du går runt. Och tala gärna om det för andra!

Burundi – okänt men intressant
Burundi har varit igenom ett antal folkmord , senast på 90-talet där 300.000 dog och många barn och unga blev föräldralösa. Under 10 år har landet genomgått en freds- och försoningsprocess som är långt mer lyckad än t ex den i det forna Jugoslavien. Det är värt att stödja. Människorna brottas med problem av alla de slag i vardagen – korruption, sjukdom, AIDS, översvämningar, eländig infrastruktur, etc. Det är extremt mycket våld mot kvinnor i vardagen. Men det finns också en livsglädje, tid för varandra och värme mot den främmande, som jag uppskattar som en positiv kontrast till västvärlden.

Hur gör vi med de små medel som finns?
De hittar själva varandra och nya unga kvinnor, som de tycker lämpar sig och som gärna vill prova på. Vi tar några testfoton och om jag också tycker att det funkar skriver vi ett kontrakt och sedan plåtas det hundratals i lite olika miljöer och ljus. Två av dem har en liten erfarenhet som modell för modekläder, men ingen har någon vana att stå framför en kamera. För det mesta bestämmer de själva vilka kläder de vill ha på sig, var vi ska ta bilderna, hur de vill agera. Jag har tagit med några silkekimonon från Kyoto och det kan ge lite “ovanliga” bilder i Afrika…men annars är det enkelheten som råder.

Naturlig skönhet
Det är alltså naturliga bilder – inte mode, inte reklam, inte modellfoton. Det är bilder av unga kvinnor som också ska spegla kulturen, glädjen, skönheten. Jag vill ge en kontrast till det kommersialiserade fotograferande, det perfekta “hårda” eller cool look i reklamen och till medias alltid negativa bilder från Afrika. Dessa tjejer har power, stolthet och humor. Och naturligtvis spelar de också på sin kvinnlighet. Så vi är alla glada amatörer och pionjärer i “annorlunda” kvinnobilder tagna i Burundi. Om du ser lite fred och skönhet har vi lyckats.

Tryck & priser
De minsta (A5) kostar 125 kronor, mellanstorleken (A4) 600 kronor och A3-formatet 1500 kronor. De helt stora (A1) ska du fråga mig om. Sistnämnda har tryckts av masterprinter Anders Jönsson. Alla andra gör jag själv.

Jan Öberg

One Comment

  1. Pingback: Exhibitions – past and future – Oberg PhotoGraphics

Would love to read your views, ideas or suggestions here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.